Over Erik

Erik Sinnige werd op 24 Juni 1977 geboren in Haarlem en heeft zich vrijwel zijn hele jeugd intensief beziggehouden met tekenen en schilderen. De resultaten deden een toekomst in de beeldende kunst vermoeden. Op de middelbare school raakte Erik echter geïnspireerd door de platenhoezen van de Britse heavy Metal-band Iron Maiden.

Het duurde niet lang voordat ook de muziek achter deze plaatjes zijn belangstelling kreeg; aangespoord door klasgenoten bietste hij op zijn 14e een elektrische gitaar en oefenversterker bij elkaar en sindsdien heeft Erik de gitaar nooit meer losgelaten. Na de ontdekking van de rockmuziek volgden nog vele fascinaties voor diverse muziekstijlen en gitaristen met als eindpunt: jazzgitaar!

Erik kwam voor het eerst in aanraking met jazzmuziek door zijn ontmoeting met jazzviolist Jelle van Tongeren, met wie hij enkele jaren een duo vormde. Met dit duo deed hij een schat aan spel- en podiumervaring op. De ontmoeting met Van Tongeren was het begin van een lange carrière in bandjes in de gipsyjazzstijl en later ook meer moderne jazzstijlen.

In 1998 behaalde hij zijn diploma studiotechniek aan de International School for Audio Engineering (SAE) in Amsterdam.

In 2002 rondde Erik aan de Hogeschool van Utrecht zijn opleiding tot muziektherapeut af en heeft sindsdien vele jaren ervaring als muziektherapeut en muziekbegeleider in de ouderenzorg.

Hij studeerde in de jaren daarna jazzgitaar aan het Alkmaars Conservatorium bij Walther de Graaff en Hans Kunneman en had hij privélessen bij o.a. Reinier Voet, Jesse van Ruller en Olaf Tarenskeen. Daarnaast studeerde hij muziektheorie aan de Schumann Akademie bij Wobbe Kuiper.

Erik is fulltime actief als freelance gitarist en gitaardocent (en sinds kort na 25 jaar oefenen ook als drummer) en naast zijn praktijk aan huis is hij sinds 1998 als gitaardocent verbonden aan muziekschool Meer-Music in Hoofddorp. Erik componeerde theatermuziek voor kindermusicals (Wereld Kindertheater) en werkte hij mee aan tv-producties als gitaardocent en/of musicus (“voetbalmeisjes” van producent Burny Bos en “Nieuwe Buren” waarvoor hij de bekende acteur Daan Schuurmans gitaarlessen gaf.)
Sinds enige jaren is hij ook weer opnieuw gepassioneerd bezig met het componeren en produceren van abstracte elektronische muziek.

Met enige regelmaat organiseert Erik gitaarworkshops en jazzconcerten waarbij hij gastmusici begeleidt. (enkele illustere gasten waren onder meer:  Niels Tausk,, Deborah Carter, Edoardo Blanco, Adrienne West en Martien Oster)

In 2020 kwam de cd “Introducing Fat Wallet” uit, zie: www.fatwallet.nl

Sinds zomer 2022 neemt Erik de rol van drummer op zich in de JDNiels band, een authentiek blues trio in de stijl van Eric Clapton, Jimi Hendrix en John Mayer.