Over Erik

Over Erik

Erik Sinnige werd op 24 Juni 1977 geboren in Haarlem en heeft zich vrijwel zijn hele vroege jeugd intensief beziggehouden met tekenen. De resultaten deden een toekomst in de beeldende kunst vermoeden want de kleine Erik verbaasde zijn omgeving met opvallend volwassen en technisch gevorderde tekeningen.
Op de middelbare school raakte Erik geïnspireerd door de platenhoezen van de Britse heavy Metal-band Iron Maiden en het duurde niet lang voordat ook de muziek achter deze plaatjes zijn belangstelling kreeg.

Aangespoord door enkele klasgenoten bietste hij een elektrische gitaar en oefenversterker bij elkaar en sinds zijn 14e heeft Erik de gitaar nooit meer losgelaten. Na de ontdekking van de rockmuziek volgden nog vele fascinaties voor diverse muziekstijlen en gitaristen met als eindpunt: jazzgitaar!

Erik kwam voor het eerst in aanraking met jazzmuziek door zijn ontmoeting met de inmiddels vermaarde jazzviolist Jelle van Tongeren, met wie hij enkele jaren duo “Swing Strings” vormde.
Het duo werd gaandeweg aangevuld tot een echte jazzgroep “Samois sur Spaarne” (verwijzend naar Samois sur Seine, de woonplaats van de legendarische zigeunerjazz gitarist Django Reinhardt)
Dit gezelschap bleek een echte voorbereidende leerschool voor een toekomstig muzikantenleven want het leverde een schat aan spel- en podiumervaring en een verzameling hilarische muzikanten anekdotes op.
Het was het begin van een lange carrière in bandjes in de gipsyjazzstijl en later ook meer moderne jazz.

Parallel aan de liefde voor gitaar liep de fascinatie voor elektronische muziek en dan in het bijzonder de abstracte en vrij ontoegankelijke muziek van (wederom Britse) acts als Scorn, Autechre en Higher Intelligence Agency.
Naast het vele spelen en oefenen op de gitaar werd er een bescheiden elektronische studio bij elkaar verzameld en in 1998 behaalde Erik zijn diploma studiotechniek aan de International School for Audio Engineering (SAE) in Amsterdam.

Maar naast de groeiende bezigheden als jazzgitarist leek de elektronische muziek tóch een doodlopende weg. Immers, de vraag naar trage, vervreemdende en cinematische muziek was zo rond 1999 óók al marginaal en het internet bestond nog nauwelijks. Een publiek of gelijkgestemden bereiken was dus enorm moeilijk.

Echter, het componeren van abstracte muziek (en een hoge gevoeligheid voor sfeer gekoppeld aan klank en beeld) wekte bij Erik de interesse in de psychologie achter muziek. Het riep vragen op als: “waarom voelt mineur voor iedereen als droevig?” en “wat zijn universele menselijke waarden gekoppeld aan muziek en waar komen ze vandaan?”
De diepte in dus. In 2002 rondde Erik aan de Hogeschool van Utrecht zijn opleiding tot “creatief therapeut muziek” af.
Sindsdien heeft hij vele jaren ervaring als muziektherapeut en muziekbegeleider in de ouderenzorg.

De gitaar is in tussentijd nooit weg geweest en in de jaren na de muziektherapie opleiding studeerde Erik jazzgitaar aan het Alkmaars Conservatorium bij Walther de Graaff en Hans Kunneman.
Privé had hij later nog regelmatig lessen bij o.a. Reinier Voet, Jesse van Ruller en Olaf Tarenskeen en studeerde hij muziektheorie aan de Schumann Academie bij Wobbe Kuiper.

Erik werkte als muziektherapeut, activiteitenbegeleider en welzijnswerker voor stichting Cordaan, Amstelring en Viva Zorggroep.
Na een pauze van 9 jaar waarin hij gitaarles gaf bij Les Petits in de naschoolse opvang is hij weer opnieuw werkzaam in de ouderenzorg als freelance muziekbegeleider. Momenteel is Erik fulltime actief als gitaardocent, freelance jazzgitarist en – drummer.
Naast zijn lespraktijk aan huis is hij sinds 1998 als gitaardocent verbonden aan muziekschool Meer-Music in Hoofddorp.

Erik componeerde theatermuziek voor kindermusicals (Wereld Kindertheater) en werkte hij mee aan tv-producties als gitaardocent en/of musicus (“voetbalmeisjes” van producent Burny Bos en “Nieuwe Buren” waarvoor hij de bekende acteur Daan Schuurmans gitaarlessen gaf.)

Sinds de corona-jaren is hij opnieuw gepassioneerd bezig met het componeren en produceren van abstracte elektronische muziek.Met enige regelmaat organiseert Erik gitaarworkshops en jazzconcerten waarbij hij gastmusici begeleidt. (enkele illustere gasten waren onder meer:  Niels Tausk,, Deborah Carter, Edoardo Blanco, Adrienne West, Bob Wijnen en Martien Oster)